24sedum.net

24 седум вести портал

АВСТРАЛИЈА СО ПРЕПОРАКА ДА НЕ СЕ ПАТУВА ВО МАКЕДОНИЈА Има ковид, пожари, загаден воздух, можен е терористички напад!

Македонија е означена како земја со висок ризик за зараза од коронавирус и се препорачува да не се патува во неа. Оваа препорака е за патниците од Австралија, а ја препорачува австралискиот сајт „Смарт травел“.

Ако некој реши да патува, има препораки што да се прави и како да се однесуваат австралиските граѓани.

Потребен сертификат за вакцинација за посета на сите јавни места, или сертификат за прележаност, пишува на сајтот.

„Можно е да се појават граѓански протести, кои можат да прераснат во насилство. Избегнувајте ги. Можно е да има терористички напад, дури и на оние места каде што има странски државјани. Можни се ситни кражби на аеродром или во поголемите градови. Внимавајте на вашите џебови и торби. Налето има многу пожари ширум целата земја. Во зима, пак, проблем се снегот и мразот. Загадувањето е голем проблем во земјата, па ако имате проблем со дишни патишта, советувајте се со вашиот лекар пред да патувате“, советува австралискиот сајт.

Во однос на ковид-препораките, посочено е дека границите се отворени за нивните граѓани, меѓутоа дека треба да внимаваат на границите на другите земји низ кои треба да пројдат за да влезат или излезат од Македонија.

„Задолжителен е карантин за сите што доаѓаат од Индија. Во трговските центри, рестораните, ноќните клубови, нема да можете да влезете доколку немате сертификат за вакцинација или сертификат за прележаност, не постар од 45 дена од после прележувањето на болеста. Мора да носите маска во јавниот транспорт и во сите затворени простории. Мерките многу брзо знаат да се сменат“, објави австралискиот сајт.