24sedum.net

24 седум вести портал

Ако ладите лубеница во фрижидер, не сте ни свесни каква грешка правите

Истражувањето кое го спровело американското министерство за земјоделство покажува дека чувањето на лубеницата во фрижидер пред консумирање е огромна грешка која честопати ја правиме.

Имено, како што велат експертите, лубеницата треба да се чува на собна температура за да ги задржи сите хранливи состојки со кои изобилува.

Кога е ладна, лубеницата го губи поголемото количество на витамини и хранливи материи.

Уште една работа која научниците ја откриле е дека лубеницата продолжува да произведува витамини и други хранливи материи и откако е набрана,

но повторно – само доколку се чува на собна температура. Кога се става во фрижидер, тој процес значително се забавува.

Во склоп на истражувањето, научниците 14 дена чувале лубеници на 21, 12 и 5 степени, а резултатите покажале дека лубениците кои биле чувани на 21 степен имале 40 отсто повеќе ликопен и од 50 до 139 отсто повеќе бета каротен.

“Секоја намирница ставена во фрижидер ги губи здравите материи. Затоа лубеницата треба да ја купувате во помали количини и веднаш да ја консумирате.

Секогаш и за секое овошје важи правилото да се консумира веднаш или да се замрзне и да се користи наесен или зима. Најмногу хранливи материи се губат кога овошјето се чува во фрижидер”, вели нутриционистката Милка Раичевиќ.

Лубеницата се состои од 90 отсто вода и е најдоброто овошје за освежување во летните денови.

Поради ваквото својство, таа е идеална и за диети, а полна е со хранливи состојки како витамин А и Ц, бета каротен, ликопен, железо, цинк и многу други минерали