24sedum.net

24 седум вести портал

CЕКОЈ ПЕТТИ BОЗАЧ НЕ ГО РАЗБИРА КРУЖНИОТ ТЕК

Најголема е неизвесноста кај помладите возачи.

Меѓу оние на возраст под 40 години, секој петти возач не е сигурен која лента да ја избере на кружните текови, а 15% не знаат како се пропуштаат возила, се вели во истражувањето спроведено од Ipsos за норвешката осигурителна компанија Gjensidige.

Меѓу оние постари од 40 години, има малкумина кои не знаат кој има предност во кружните текови, а уште помалку се несигурни во изборот на ленти во кружните текови со повеќе ленти.

Според студијата на Gjensidige, 30 проценти од возачите ги нервираат луѓето кои избираат погрешна лента во кружниот тек.

Сепак, несреќите на кружните текови се ретки, а оштетувањето на возилата е помало отколку на класичните крстосници.