24sedum.net

24 седум вести портал

По свадбите, на ред се детските pодендени: „Bашето поклонче нека биде во ПЛИКЧЕ“

Ако пред дваесеттина години се сметаше за дрскост кога младите јасно во свадбените покани ќе им порачаа на гостите да им донесат подарок во плико, денес свадбениот дар во пари веќе стана традиција, без при тоа да треба да се потенцира срамежливо, со мали букви во долниот дел на поканите.

Наместо сервиси, вазни, непотребни украси и разни дребулии, со кои можеби гостите ќе поминат поефтино, или ќе ги купат на рати, стана пракса да се одврзи ќесето и на младите да им се честита со кеш, кој неретко им е потребен на прагот на заедничкиот живот и создавањето на ново домаќинство.

Но она што деновиве е актуелно, кога се подароците во плико во прашање, е покана за детски роденден, која што масовно се споделува на социјалните мрежи.

-Добредојдовте на нашиот прв роденден – пишува во поканата, и покрај датата, часот и ресторанот каде што се одржува забавата, најдоле со мали букви е потенцирано – Наместо дарчиња и бонбончиња, вашето поклонче нека биде во пликчиња! Низа од реакции, помеѓу кои добар дел се критики на сметка на нескромноста на родителите, но и коментари со оправдување за нивната искреност, и опширни дискусии предизвика роденденската покана, за која што дознаваме дека не е единствена, туку во последно време се почесто се канеле гости со подароци во пликчиња дури и во игротеки.

-Срамота е да се бараат пари од гостите, Јас не би одела на роденден ако добијам ваква покана, Гостите сами треба да си одлучат за подарокот, а не да им се бараат пари, Многу е невкусно, Се земаат кредити за родендени и матурски, па се бараат пари од гостите, и многу во други слични коментари се осудува постапката на родителите кои се обвинуваат за дрскост и невкус.

Целиот текст прочитајте го на fokus.mk