24sedum.net

24 седум вести портал

САKAТЕ ДА РАБОТИТЕ ТРИ ДЕНА ВО НЕДЕЛАТА? Изгледа како сон, но е реалност во една компанија

Индиската финтек компанија „Слајс“ ќе воведе работна недела од три дена. Предлогот, според нејзиниот основач Рајан Бајај, е обид да се стекнат повеќе технолошки таленти поради недостаток на работна сила во индиските компании и да се издвои од конкуренцијата.

Компанијата им нуди на нововработените тридневна недела со плата од 80 отсто од сегашната пазарна цена.

– Ова е win-win пристап што ги ослободува работниците да се вклучат во други активности и интереси, додека сепак имаат стабилна плата и придобивки од „Слајс“. Ова е иднината на бизнисот. Луѓето не сакаат да бидат врзани за работа – вели основачот на компанијата Рајан Бајај.

Тој очекува дека ваквиот пристап компанијата да ја издвои од конкуренцијата.

Компанијата има 450 вработени и сака да ангажира 1.000 инженери и менаџери на производи во следните три години.

Глобалните инвеститори инвестираат милијарди долари во индиските технолошки стартапи, ставајќи ги претприемачите под притисок да ги зголемат тимовите.

Имаше голем пад на бројот на таленти кога ИТ компаниите, гигантите од Силиконската долина, глобалните трговци на мало и банкарските технолошки центри се бореа за инженери и таленти.

Стартапот „Slice“ нуди при-пејд картичка која доаѓа со претходно одобрена кредитна линија.Стартапот со седиште во Корамангала се фокусира на луѓе како Најем-млада популација која се состои претежно од студенти, хонорарни преведувачи, стартап вработени и работници со сина јака