24sedum.net

24 седум вести портал

Авганистанците беа на шопинг во трговски центар

Авганистанците беа на прошетка и шопинг во трговски центар.

Бегалците од Авганистан денес беа на шопинг во трговскиот центар, натоварени со кеси. По два часа пазарење, на излезот чекале да се собере целата група, за потоа со полициска придружба да заврши нивната прошетка, објави Телма.

Биле предводени од претставници на Црвен крст и со три градски автобуси се вратиле назад во своето сместување. Од Владата им било забрането да даваат било какви изјави за медиуми. Вчера стигна нова група Авганистанци во земјава.

Допатуваа уште 97 граѓани од Авганистан, активисти на НДИ.

Во првата група имаше 149 лица, меѓу кои и жени и деца. Тие допатуваа на 31 август и во најголем дел се работи за луѓе што работеле за меѓународни организации и нивните семејства.

Втората група стигна на 15 септември.