24sedum.net

24 седум вести портал

Се сеќавате ли на овој потег на полицаецот кој од 15 спрат без никаква опрема се спушти и спаси жена во Србија

Едноставно не е можно неговиот подвиг да не биде награден.

Пред осум месеци, Раде Васовиќ, кој по тераса од стан на 15 спрат се спушти без никаква опрема, на сред ноќ кога немаше светлина и спаси жена, утре ќе биде награден.

После признанието на министерството за внатрешни работи за посебен придонес и работа, како и од синдикатот на српската полиција за најхрабар полицаец на годината, утре на свечена седница по повод Денот на Градот Ужица ќе му биде врачена награда за посебни заслуги за градот преку својата работа.

– Иако практично беше на висина од 50 метри за време на интервенцијата, Раде верува дека ја завршил само својата работа и она што е во описот на неговата работа, што дополнително зборува за неговата храброст и хуманост – се наведува во образложението на доделувањето полицаецот, водачот на интервентната патрола, повеќекратен шампион на Србија и шампион на Балканот во џиу-џицу. Тој исто така е студент, оженет, татко на две деца.

Тоа беше недела, 18 февруари, кога Раде (32) започна подгив за кој доби признание. Дежурната служба на Полициската канцеларија Ужице била известена дека 82-годишната жена, која живее сама во станот на 14-тиот кат од пасијансот во улицата Никола Пашиша, цел ден не се јавувала на телефон и дека нејзиниот стан бил заклучен однатре. Сите мислеле дека старицата починала

Васовиќ и неговите колеги од ургентниот центар дојдоа пред станот на жената, имаше и пожарникари, а сите ги пречека братот на жената од Ушице, која се наоѓаше во станот.

Не ја исклучивме можноста старицата да паднала пред врата и затоа не сакавме да ја скршиме. Со пожарникарите влегов во станот на 15 -ти кат над оној каде што беше жената. Пожарникарите предложија да донесат јажиња за да се спуштат од терасата до терасата подолу. Проценив дека чекањето на опремата и подготвувањето на интервенцијата ќе потрае многу време, што, ако жената е сеуште жива, може да ја чини нејзиниот живот – вели Раде Васовиќ, познат меѓу пријателите и колегите под прекарот Бамби. .

Зградата во улицата Никола Пашина има 15 ката, Раде беше на самиот врв. Реши да не чека ништо. Го соблече појасот и ја премина оградата на терасата на височина од 50 метри и се упати кон терасата подолу.

Држејќи се за решетките со рацете, слегов надолу, имаше опасност под мене. Ми требаа половина метар за да стигнам до терасата на 14 -ти кат со нозете.

Не се сомневав во својата сила, но ми падна на памет дека можеби ќе ме изневери скапаната ограда за која се држев. Немаше шанса моите нозе да посегнат по оградата на терасата под мене, па почнав да се нишам, замавнувајќи напред и назад.

Се занишав неколку пати додека не го извиткав телото доволно за да не ја удрам оградата додека скокам. Скокнав на терасата чија врата беше затворена, и низ стаклото видов жена како неподвижно лежи на подот – се сети Бамби.

Почнал да ја вика, а таа ја кренала својата глава, што било знак за надеж.