24sedum.net

24 седум вести портал

Анкета за Кисела Вода: Предност за Темелковски, неопределените клучни за победа во општината

Во предизборието, десетици анкети проциркулираа во јавноста за тоа кој ќе ја добие битката на локалните избори за водење на општините наредните четири години.

Таква анкета е направена и за Кисела Вода, на како што пишува, репрезентативен примерок од 1400 испитаници. За 2,6 проценти повеќе предност во општината има СДСМ и кандидатот Филип Темелковски, кој беше градоначалник во изминативе четири години.

„Најголем број на граѓаните очекуваат идниот градоначалник да е одличен познавач на проблемите на општината, да одговорна личност, да е докажан менаџер и да нуди квалитетна програма. Најголем број од граѓаните го познаваат сегашниот градоначалник. Кога биле запрашани да споменат некое име од постојните кандидати најголем број од граѓаните го спомнуваат името на моменталниот градоначалник Филип Темелковски. На прашањето за кој од актуелните кандидати за градоначалник би гласале видлива е наклоност кон сегашниот градоначалник Темелковски за кого предност даваат 35,1% од граѓаните споредбено со 32,5% за Ѓорѓиевски“, стои во неа.

Во истата се коментира дека резултатите на анкетата кореспонтираат со анкета направена пред четири години кога Темелковски беше избран за градоначалник.