24sedum.net

24 седум вести портал

ЗА 6 ДЕНА: Истеkyва азилот на Груевски, ќе го вратат ли во Македонија?

На поранешниот премиер, и се уште актуелен бегалец, Никола Груевски овој месец му истекува азилот кој го доби од Унгарија, каде што живее изминатите три години пишува ФОКУС

Тој на 20 октомври 2018 година на фејсбук информираше дека добил азил, а според правилата на државата во која е засолнет, по три години се прави ревизија на одлуката. Односно, Унгарија повторно ќе мора да одлучи дали и понатаму ќе му обезбеди прибежиште на Груевски.

„Денес, Република Унгарија, земја членка на ЕУ и НАТО, одговори позитивно на моето претходно поднесено барање за добивање политички азил поради политичкиот прогон во Република Македонија.

Во барањето за политички азил наведов дека го барам поради политичкиот прогон од новата Влада предводена од партијата СДСМ. Наведов дека Владата сака да ми ја одземе слободата користејќи недемократски чекори и методи и злоупотребувајќи го обвинителскиот и судскиот систем во Македонија, објави Груевски на 20 октомври 2018 година.

Сепак, се очекува Унгарија повторно да му обезбеди азил на Груевски. Тој неодамна регистрираше и фирма со широка деловна активност во малото гратче Пецел, кое се наоѓа на дваесетина километри од унгарската престолнина.

Груевски пред три години избега од Македонија за да не ја издржува двегодишната затворска казна за случајот „Тенк“. Тој преку Албанија, Црна Гора и Србија избега во Будимпешта, а Обвинителството се уште ја води истрагата за неговото бегство.

Според една од последните изјави на обвинителката Вилма Русковска, имаат информации но не и докази за да покренат обвинение за случајот.