24sedum.net

24 седум вести портал

Jeлена Ѓоковиќ одлучи дека нивните деца веќе нема да дуваат свеќи на роденденска торта

Децата на Новак и Јелена Ѓоковиќ на своите родендени веќе не смеат да ги дуваат свеќите на тортата. Како што објаснува Јелена за срски „Стори“, тие одлучиле Стефан и Тара да ја скокаат оваа традиција.

Сите палевме свеќи во косовските манастири и цркви за живите и починатите, за здравје и мир. Свеќата е симбол на несебична жртва, таа самата гори за да им даде светлина и сјај на другите.

Таа е симбол на животот и просветлувањето, отстранувањето на стравовите и темните мисли од нашите умови и срца и предавањето на светлината Божја.

Како тогаш ја усвоивме традицијата да го прославуваме раѓањето на животот со гаснење на свеќата на тортата додека замислуваме желба?!

Се запрашав и посакав барем во својот дом да го сменам тој обичај, објаснува Јелена.