24sedum.net

24 седум вести портал

Ако спиете помалку од 6 часа, имаме лоши вести за вас

Ако спаѓате во групата луѓе кои редовно спијат помалку од шест часа, тоа може да предизвика иста шета на организмот како и редовно да пиете алкохол.

Недостигот на сон може да доведе до зголемен ризик од дебелеење, депресија, срцев удар и шлог.

Новите истражувања покажуваат дека недоволната количина сон може да ги ослаби функциите на мозокот, а ако сте будни 18 часа дневно, тоа може да резултира со влошени когнитивни функции како и после пијана ноќ.

Исто така, недостигот на сон ја попречува способноста за возење, баш како и алкохолот.

Иако една непроспиена ноќ не е особено штетна, кулминативниот ефект од непроспиени ноќи во низа е навистина штетен. Мозокот станува понестабилен ако подолго време остане буден и ја намалува моќта на коцентрација.

– Спиењето игра важна улога во регулирањето на хормоните кои влијаат на глад и затоа недостигот на сон го зголемува апетитот и води до прејадување и дебелеење, вели неврологот Едријан Овен.