24sedum.net

24 седум вести портал

Овие ПИН кодови се најлесни за пробивање, ако еден од нив е вашиот – сменете го веднаш

Во летните месеци, со зголемениот број туристи во разни земји, расте и бројот на криминалци кои на различни начини се обидуваат да ја искористат гужвата.

Меѓу нив има хакери кои користат софистицирана опрема за да украдат ПИН -картички за кредитна и дебитна картичка. Слични проблеми постојат насекаде во светот, а најголем број вакви случаи се пријавени во САД и Мексико.

Истражувањето на DataGenetics откри десет најчесто користени ПИН -кодови кои се всушност најризични бидејќи се лесни за откривање. Истражувањата покажаа дека наједноставните PIN -кодови како 1234 се најлесно да се пробијат, додека најбезбедни се оние што немаат логичка низа или значење.

Истражувањата покажаа дека PIN 8068 е најмалку користен.

Десет најчесто користени пинови:

1234

1111

0000

1212

7777

1004

2000

4444

2222

6969