24sedum.net

24 седум вести портал

Зошто луѓето со векови наздравуваат со удирање на чашите?

Оваа честа традиција има приказна која се враќа далеку во минатото и интересни легенди.

Една од легендите вели дека во средниот век, луѓето наздравувале со удирање на чаши за да ги истераат демоните. Приказната е поврзана со црковните sвона, за кои се верувало дека нивниот звук ги брка сите мрачни сили.

На средновековните судови во Европа, непријателите биле „отстранети“ со истурање отров во вино. Откако оваа „тајна“ стана позната, за да ја добие довербата кај гостите, домаќинот на големи гозби силно ги судираше чашите со чашите на гостите за да ги измешаат пијалоците, а гостите беа сигурни дека нема отров во нивните вина. Оттука и обичајот домаќинот секогаш прво да го проба виното пред да му го понуди на гостинот.