24sedum.net

24 седум вести портал

Долгорочна прогноза за Европа: Каkво време нѐ очекува зимава?

Календарски есента сѐ уште не е стигната ни до половина, а метеоролозите од AccuWeather веќе откриваат какво време нѐ очекува во текот на зимата. Неделава ја објавија годишната зимска прогноза за Европа.


За да им помогнат на жителите ширум континентот да се подготват за зимските денови, метеоролозите Тајлер Ројс и Алан Реперт објавија долгорочна временска прогноза за Европа.

Јужна Европа


Се очекува температурите во поголемиот дел од јужна Европа да останат просечни. Но, температурите во делови од Италија, Грција и Балканот, како и Македонија, понекогаш може да се искачат над нормалното, најавуваат метеоролозите.

Според Ројс, бурите ќе бидат во постојан пораст оваа зима низ Шпанија и јужна Франција. Не е изненадувачки што силните ветрови ќе бидат примарна опасност со обилни врнежи.

„Секоја бура што првично ја зафаќа Шпанија или јужна Франција може дури и да доведе до неповолни временски услови. Дури и без бури, делови од јужна Европа се соочуваат со влажна зима“, предвидува Ројс.

Според најавите, зимава ќе пристигне обилна влага од Медитеранот до Италија, Балканот и поголемиот дел од Турција. Метеорологот Реперт прогнозира дека поради овој постојан проток на влага на овие места се очекува невреме по невреме.

По рекордните обилни врнежи од дожд, кои ги погодија областите долж Медитеранот оваа есен, вклучително и јужна Франција и Италија, дури и умерените врнежи од дожд може да резултираат со надојдени реки, што може да предизвика поплави.

Метеоролозите предвидуваат дека дел од јужна Европа ќе биде заобиколен од најлошото невреме. Се предвидува јужна Португалија и југозападна Шпанија да се соочат со периоди на смиреност оваа зима.

„Температурите оваа зима во поголемиот дел од јужна Европа се очекува да останат просечни за сезоната. Сепак, температурите во делови од Италија, Грција и на Балканот понекогаш може да се искачат над нормалата“, рече Ројс.

Источна Европа

За разлика од областите погодени од Медитеранот, метеоролозите на AccuWeather велат дека внатрешноста на Источна Европа ќе биде во фокус оваа зима поради невообичаено студениот воздух.

Областа со најголем ризик од ниски температури оваа зима вклучува делови од централна Украина, северно до Летонија и Естонија и западно до Словачка и Полска.

Секоја бура што ќе го помине Балканот и ќе се упати на север кон централна Украина и северните области веројатно ќе наиде на изобилство на студен воздух што веќе е присутен. Судир на влага со остар воздух ќе доведе до чести периоди на врнежи од дожд и снег во поголемиот дел од внатрешноста на Источна Европа.

Северна Европа

За разлика од бурата на југот, северна Европа не се предвидува да се соочи со нестабилно време оваа зима.

„Бурните ветрови оваа зима нема често да се движат од запад кон исток, што ќе доведе до суво време за Велика Британија, Ирска, Германија, Данска, Норвешка и Шведска“, објасни Ројс.

Посушната зима е добра вест за некои делови од регионот кои претрпеа невидени поплави ова лето. Во јули, катастрофалните поплави однесоа повеќе од 180 животи во Германија, Белгија и Холандија.

Покрај тоа, не се очекува температурите да бидат подложни на екстремни варијации во првата половина на зимата.