24sedum.net

24 седум вести портал

3АБОPАBETE НА ОЧИЛАТА: Со помош на овие методи можете самите да го подобрите вашиот вид

Сигурно сите добро знаете дека доколку не користите одредени мускули подолго време, тие ќе станат послаби. На пример, доколку си ја повредите ногата и долго време седите во инвалидска количка, вие ќе почнете да ја губите мускулната маса на нозете. Истата приказна важи и за мускулите кои го опколуваат окото.

Доколку носите очила и не правите вежби за очи, вашиот вид постепено ќе ослабува. Очните мускули, како и сите останати на телото, имаат потреба од активност. Па, доколку се придружувате до следниве неколку правила, брзо ќе забележите дека вашиот вид постепено ќе се подобрува…

1. Избегнувајте силен притисок на очите и на секои 2 до 3 часа затворајте ги на неколку минути.

2. Неопходно е секојдневно да правите „гимнастика“ за очи која е составена од следниве 16 вежби. Со очите пратете ги овие линии:

3. Целосно откажете се од вашите очила.

4. Правете секојдневни масажи на следниве точки од вашето лице. Со врвовите од средниот прст и показалецот, лесно притискајте ги очните јаболкници 8 пати. Правете го тоа така што масажата нема да ви предизвика непријатни чувства. Потоа, со врвовите од показалецот притиснете ги сите овие точки по 2 пати…

5. Неопходно е за време на прошетките почесто да гледате во далечина.

6. Секогаш пијте сок од моркови со неколку капки маслиново масло.

7. Мијте ги очите со топла вода.

8. Не гледајте во монитор 2 часа пред да легнете да спиете.

9. Правете ја индиската вежба Тратака за подобрување на вашиот вид. Станува збор за еден вид медитација преку која го насочувате вашиот поглед кон една точка (мал објект, светло од свеќа или црна точка) со цел да го развиете фокусот, да го зајакнете видот и да го стимулирате „третото око“ кое се нарекува Тратака.

Во првата фаза, фокусирајте се на еден симбол или објект и без престан гледајте во него. Додека го правите тоа обрнете внимание на сите ваши емоции и мисли, отпуштајќи ги полека со цел да го прочистите вашиот ум и да се насочите целосно кон симболот. Кога вашите очи ќе почнат да солзат, затворете ги и одморете. Целта на вежбата е да издржите што подолго пред тие да почнат да ви солзат. Во втората фаза треба да се фокусирате на светлината од свеќа. За повеќе информации, постојат неколку книги со детални упатства за овие вежби кои можете лесно да ги најдете онлајн.

10. Избегнувајте тежок физички напор и стрес

Оваа метода може да им помогне на многумина и не само за подобрување на видот туку и за целосно поправање на нарушениот вид. Не губете време и не занемарувајте го вашиот проблем. Почнете го процесот веднаш со цел што побрзо да ги видите резултатите.

извор: kafepauza.mk