24sedum.net

24 седум вести портал

Како гласеше вицот за кој 22 годишна новинарка заврши на Голи оток на 2 години

За Јосип Броз Тито се пишувале многу песни, а една од најпознатите „Друже Тито, љубичице бела“, ја чинеше младата новинарка Жени Лебл две ипол години робиja на Голи оток.

За новинарката од Белград со еврејско потекло, која го преживеа и нацистичкиот концентрационен логор и Голи Оток, ретко се зборува во главните медиуми. Едно од ретките написи за неа во 2013 година го објави Српска Политика, весникот во кој работеше сè додека не беше уапсена заради шега за Јосип Броз Тито, што ја раскажа во редакцијата едно утро.

„Колега еднаш и’ кажа шега за тоа како Југославија победи на меѓународниот натпревар за цвеќиња затоа што одледувала 100 килограми љубичица бела, алудирајќи на песната ‘druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’. Бидејќи ова таа го прераскажала во редакцијата, по Лебел дошле двајца удабаши затоа што, како што рекоа, таа зборуваше против Тито и не го пријави непријателот на луѓето од којја слушна контроверзната реченица. Ј

Ја одведоа најорвин во затворот УДБ Главњача, потоа во логорот Рамски рит, па во Забел, Гргур и на Голи оток каде што беше од април 1949 година до октомври 1951 година, а од неа беше замолено да се премисли и да се изјасни за виновна. Таа подоцна беше избркана од Здружението на новинари “, стои во написот за Лебл објавен во Политика во јули 2013 година.

Кога Југославија се распадна, Лебл ја објави книгата Љубичица бела, која стана бестселер во Израел. Таа ги опиша ужасните искуства во затворите, а нај шокантно беше искуството од Голи Оток. Дотогаш, многумина дури и не знаеја дека има жени на Голи Оток.

“Само жедните знаат како да ја ценат водата. Бевме опкружени со морето и жедни до лудило. Сфативме колку е комплицирано да се повлече карпа од неговата природна околина. Потоа, дознавате дека каменот има кокцигеални вени. Ја менувавме природата копајќи “, напиша таа.

„Девојчињата беа претворени во стари жени, забите им испаднаа, се разболеја кога им носеа вести дека нивните деца, мајки и сопрузи се откажале од нив бидејќи станале непријатели на народот“, сведочеше Лебл.