24sedum.net

24 седум вести портал

Нов закон против зависност на младите од онлајн игри односно „духовен опиум“ во Кина – родителите да го организираат времето

Кина го усвои законот за образование сокој се демонстрира поодлучна позиција на државата во борбата против зависност на малдите од онлајн игри, кои се сметаат за форма на „духовен опиум“, но и обид да се застане на патот на „слепо“ обожување познати личности на интернет.

Кинескиот парламент минатата недела потврди дека ќе разгледа закон со кој ќе се казнуваат родителите доколку нивните деца демонстрираат „многу лошо однесување“ или сторат кривично дело.

Новиот закон, кој не е целосно објавен, ги обврзува локалните самоуправи да го намалат притисокот врз децата на училишна возраст, а родителите да го организираат слободното и работното време со нивните деца со цел да се стремат кон дисциплина, разумен однос помеѓу одморот и обврските и избегнување прекумерна употреба на интернет.

Во изминатите месеци, Министерството за образование на Кина ги ограничи часовите за играње онлајн игри за малолетници на еден час само во петок, сабота и недела.