24sedum.net

24 седум вести портал

Дали спиете со чорапи или без? Еве што велат научниците

За ова прашање се дебатира со години, а интернетот изобилува со причини зошто некои спијат со чорапи, а некои без.

Постојат дури и теории кои велат дали спиете или не со чорапи ја одразува вашата личност, па ако спиете без чорапи тоа значи, според нив, дека сте заштитнички во односите со другите, додека ако спиете со чорапи сакате да се чувствувате заштитени.

За среќа, истото прашање ги заинтригирало научниците, па биле спроведени повеќе истражувања дали да спиеме со чорапи или без нив.

Традиционалната кинеска медицина веќе откри дека топлите стапала навечер се клучот за добра циркулација, а неодамнешното научно истражување открива дека луѓето кои спијат со чорапи заспиваат во просек 15 минути пред луѓето кои спијат без чорапи, а спијат помирни и подлабоки и имаат помалку непроспиени ноќи. Значи, ако сакате да одморите добро, спијте со чорапи.