24sedum.net

24 седум вести портал

Сите кои сакаат ЈАКО КАФЕ, ја прават истата грешка: Делува логично, но му го променува вкусот

Како да направите јако кафе? Грешката која многумина ја прават го променува вкусот на кафето.

Домашно, турско или македонско кафе, како што се се нарекува традиционалното кафе кое го пиете секое утро, а кој традиционално се припрема во секое домаќинство е најпознато на нашите простори.

Секој има свој омилен начин на приготвување на кафето, и како тоа „правилно“ да се готви, како и дали да се користи вода од чешма за подготовка, кога е најдобро да се пие, објаснија експертите и посочија на некои грешки кои многумина ги прават.

Она што повеќето го прават кога сакаат да подготват појак црн пијалок, кој многумина во Србија го пијат, е да ја зголемат количината на кафе. Голема грешка! Ако ставите премногу кафе, ризикувате пијалокот да биде кисел. Всушност, и покрај популарното верување, поголема количина од овој црн прав нема да го засили вкусот на пијалокот.

Има само одредена количина на кофеин што може да се „извлече“ од зрната пред да го уништите вкусот на пијалокот, а се зависи од времето на контакт, брзината на екстракција и количината на вода и кафе.

Златното правило е 2 лажички кафе на 170 милилитри вода.