24sedum.net

24 седум вести портал

Почнаа ноќи на загаден воздух, најзагадено во Лисиче, Струмица, Кавадарци

Воздухот почна да мириса на загадено! Мерните станици во доцните часови веќе почнуваат да го достигнуваат пикот на аерозагадувањето есенва.

Во Скопје вчеравечер најзагадено беше во Лисиче, каде се измерени 209 ПМ10 честички во воздухот. Во Струмица пак, беа измерени најмногу, 266 микрограми. Во Велес и Кавадарци имаше по 230, а во западна Македонија најзагадено беше во Кичево со концентрација од 162 ПМ10 честички во воздухот.

Екипата на Алсат М праша во Државниот инспекторат за животна средина дали и колку често вршат инспекции во индустриските капацитети во градовите каде загаденоста е енормна?

Целиот текст прочитајте го на Алсат М со клик ТУКА.