24sedum.net

24 седум вести портал

Најскапото грозје на светот: 10 илјади долари за килограм

Јапонците го нарекуваат ова грозје „Руби Роман“ затоа што е убаво како рубин и се чувствувате како римски император откако ќе го пробате.

Црвеното грозје е слично по големина на топчињата за пинг-понг. Секое од овие „топчиња“ е полно со вкусни сокови. Освен што е толку сочно, ова грозје има и висока содржина на шеќер и ниска киселост. Нешто како шеќерна бонбона со малку кисел вкус, мека и сочна. Богати поединци од Хиакуракус го купиле ова грозје по рекордно висока цена во 2019 година. Тие платиле 10.000 долари за околу килограм, што значи дека едно парче грозје чини околу 470 долари.

За оваа сума можете да купите прстен од осумнаесет каратно злато со дијаманти и рубин. Потекнува од јапонската префектура Ишикава, а беше претставено во 2008 година како врвно овошје. Компаниите го даваат како промотивен подарок. Покрај тоа, лозарите продаваат само одредена количина, со цел да ја задржат ексклузивноста, побарувачката и цената.