24sedum.net

24 седум вести портал

Ставете го ова во саксија и цвеќето никогаш повеќе нема да oвене, ниту ќе има жолти листови, а почвата ќе биде секогаш свежа: Генијално, а толку едноставен трик!

Постои уште еден трик за кој филтрите за кафе се идеални. Бидејќи тие апсорбираат, тие ќе ја задржат влагата секогаш кога ќе ги полеете цвеќињата. Нема да има премногу влага за да изгние коренот – точна количина! Значи, ако користите филтри за кафе, нема да мора да го наводнувате растението толку често.
И за крај, но не и најважно – филтрите за кафе се корисни кога треба да пресадите растение. Ќе го задржи тлото и земјата да не се распаѓа наоколу.

Постои уште еден трик за кој филтрите за кафе се идеални. Бидејќи тие апсорбираат, тие ќе ја задржат влагата секогаш кога ќе ги полеете цвеќињата. Нема да има премногу влага за да изгние коренот – точна количина! Значи, ако користите филтри за кафе, нема да мора да го наводнувате растението толку често.
И за крај, но не и најважно – филтрите за кафе се корисни кога треба да пресадите растение. Ќе го задржи тлото и земјата да не се распаѓа наоколу.

Порано филтерот за кафе се користеше исклучиво за правење кафе – денес го користат се повеќе љубители на цвеќарниците. Малите филтри за хартија имаат повеќекратна употреба – а некои се многу корисни за вашите растенија и градини! Не е тешко да се направат корисни за растенијата: првиот чекор е да се стави филтер за кафе на дното на садот за цвеќе. Треба да се постави помеѓу земјата и дренажните отвори на садот – каде што обично поминува вода и нечистотија. Кога ќе го направите тоа, филтерот ќе пропушти вода и ќе ја задржи нечистотијата.

Зошто е корисно?

Многу често, нечистотијата ги заглавува отворите, што спречува минување на вишок вода, но и проток на воздух. Ова може да предизвика распаѓање на корените на растението и на крајот да венеат.
Веројатно сте слушнале или виделе какви ефекти се постигнуваат со ставање чакал на дното на садот. Истата идеја е, но филтрите за кафе се поедноставни, поевтини и зафаќаат помалку простор во саксиите. И тоа значи дека има повеќе почва во садот – за што растенијата ќе бидат благодарни!

Постои уште еден трик за кој филтрите за кафе се идеални. Бидејќи тие апсорбираат, тие ќе ја задржат влагата секогаш кога ќе ги полеете цвеќињата. Нема да има премногу влага за да изгние коренот – точна количина! Значи, ако користите филтри за кафе, нема да мора да го наводнувате растението толку често.

И за крај, но не и најважно – филтрите за кафе се корисни кога треба да пресадите растение. Ќе го задржи тлото и земјата да не се распаѓа наоколу.