24sedum.net

24 седум вести портал

Зошто чоколадите се виткаат во алуминиумска фолија?

Завиткувањето на чоколадите во алуминиумска фолија било многу добро прифатено и усвоено од компаниите за чоколадо ширум светот и како резултат на тоа, индустријата за завиткување трае со векови. Една од главните причини за растот на оваа индустрија била желбата на производителите кои сакале по секоја цена да го зачуваат квалитетот на своите производи и нивните оригинални вкусови.

Затоа, некои земји како Кина, Велика Британија и Индија произведуваат и извезуваат огромни количини на фолии за завиткување секоја година. Бидејќи профитот е главната цел на секоја индустрија, сите компании за чоколадо претпочитаат да користат евтини материјали за завиткување. Алуминиумската фолија се покажала како најприфатлива за производителите на чоколадо, па затоа е и најчеста обвивка на пазарот на чоколади.

Постојат различни видови на фолии. Некои од нив имаат само еден слој, додека други се повеќеслојни и тоа што се многу тенки, овозможува лесно и прецизно преклопување на било која форма. Алуминиумските фолии го чуваат чоколадото подолго време, кога не е изложено на топлина, влажност или светлина.

Друга предност е што светлата боја на обвивката дава чувство дека производот е многу чист и добро зачуван. Затегнатоста на обвивката дава поголема заштита, не дозволува ширење на бактерии и го прави чоколадото побезбедно за консумирање.