24sedum.net

24 седум вести портал

IQOS: Зад уредите со koи се загрева тутунот стои науката

Повеќето пушачи не сакаат да се сетат на моментот кога првпат запалиле цигара бидејќи, покрај непријатното искуство, со текот на времето овој ритуал станал навика од која пушачите не се откажат или со потешкотии години подоцна се откажуваат.

Свесни дека најдобрата одлука што можат да ја донесат е целосно да се откажат од тутунот и никотинот во која било форма, има и такви пушачи кои од различни причини не се одлучуваат на таков чекор.

За нив, дел од решението може да биде информирањето за помалку штетни, научно засновани алтернативи достапни кај нас, а кои се базираат на технологија која не го согорува тутунот и со тоа не испушта тутунски чад, докажана како една од најштетните состојки во цигари.

Зошто уредите што го загреваат тутунот се подобро решение отколку да продолжите да пушите?

Постојат докази дека согорувањето е најштетно при пушење, односно чадот од тутун, кој настанува при палење на цигара поради повеќе од шест илјади супстанции, од кои околу 100 се познати како штетни и потенцијално штетни, вклучувајќи го и отровот јаглерод моноксид.

Со помалку штетни алтернативи, како што е IQOS, нема согорување, бидејќи уредот работи на принцип на загревање на тутунот. Покрај тоа, IQOS не испушта чад од тутун, туку аеросол, кој во просек содржи 95 отсто помалку штетни состојки во споредба со чадот од цигарите. Исто така, уредот, кој се базира на технологија за греење, испушта 98 отсто помалку јаглерод моноксид, како и сите други штетни материи што ги испушта чадот од цигарите.

Зад уредите со кои се загрева тутунот стои науката

Повеќе од 400 научници и експерти од различна експертиза повеќе од 10 години работат на процесот на истражување и развој на системот кој користи IQOS и кој се базира на технологија за греење на тутун.

Дополнително, минатата година американската Администрација за храна и лекови (ФДА) се согласи дека станува збор за производ со модифициран ризик, а во објаснувањето се наведува дека изложеноста на штетни материи при користење на оваа алтернатива е значително намалување во споредба со пушењето класични цигари.

Сепак, важно е да се напомене дека, иако е подобра опција, не е без ризик дека содржи никотин, кој предизвикува зависност.