24sedum.net

24 седум вести портал

Пет типови на луѓе што треба да ги исфрлите од животот за да бидете среќни

Ако се дружите со луѓе кои не ви одговараат бидејќи не сакате да влегувате во конфликт и сметате дека е подобро да не ја бранувате водата, не сте единствени.


Сепак, некои луѓе се токсични во нашите животи и не си правите услуга со тоа што од некакво чувство на обврска уште ги имате блиску до себе.

Сѐ се сведува на начинот на кој ги градите врските – ако не би останале со партнер што не ви одговара, зошто да одржувате контакти со член на семејството, пријател, колега или сосед што ви нанесува повеќе штета отколку што ви носи некаква корист и задоволство?

Прочитајте кои се петте категории на луѓе кои се токсични и треба да ги исфрлите од животот:

Егоисти

На момент ви се чини дека навистина се загрижени за вашите проблеми или приказни, но на крај секое дружење се сведува на нив. На овие луѓе не им е гајле за вас.

Вечни песимисти

Ова се луѓе кои постојано, без разлика на ситуацијата, безусловно шират негативна енергија. Постојано се огорчени, лути и несреќни, а ако се дружите често со таква личност и вие ќе почнете да станувате такви. Во најмала рака, знаете дека никогаш не можете да им се пофалите за нешто или да споделите радосна вест со нив – веднаш ќе најдат нешто негативно во ситуацијата.

Критичари

Има огромна разлика меѓу конструктивна критика и кога некој ве критикува речиси целото време што го поминува со вас. Секогаш имаат тема: вашиот изглед, работата, партнерот… секој ваш потег е ставен под лупа без разлика кој е со вас во друштво. Овие луѓе се чувствуваат подобро во врска со нивните празни животи кога ги критикуваат другите. Јасно ви е дека не ви требаат такви личности, нели?

Љубоморни луѓе

Партнер на кого му пречи секоја порака што ја добивате. Пријателка која не поднесува кога се дружите со други луѓе. Колега кој го минимизира вашиот труд. Ова се само неколку примери за љубоморни луѓе кои не ви требаат во животот. Времето резервирајте го за луѓе кои ве поддржуваат, ве сакаат и сакаат да успеете во секој поглед од животот.

Вечни жртви

Овие луѓе ја користат секоја ситуација да глумат жртва. На почеток ги сожалувате бидејќи ви се довериле за некој проблем, но наскоро сфаќате дека тие имаат проблем за секое решение и дека жалењето им е начин на комуникација. Никогаш не преземаат одговорност за своите постапки и секогаш некој друг им е виновен за нивните проблеми.