24sedum.net

24 седум вести портал

Беса денеска одлучува дали ќе ја напушти коалицијата со СДСМ

По вчерашната одлука на ДИК дасе прегласува во Желино, каде во вториот круг со минимално победи кандидатот за градоначалник на БЕСА, партијата денеска на централното претседателство ќе одлучува дали да ја напушти владејачката коалиција, пишува порталот Република.мк.

Разликата во гласови во предност на кандидатот на Беса пред кандидатот на ДУИ во Желино беше 69 гласа. По поднесените приговори на ДУИ, ДИК одлучи во Желино да има прегласување.

БЕСА има право на жалба до Управниот суд но не се знае дали одлуката на судот ќе влијае на нивната одлука за напуштање на колацијата со СДСМ.

Беса има четири пратеници и нивното излегување ќе значи дефинитивен пад на владата.