24sedum.net

24 седум вести портал

Град Скопје склучи договор за новогодишно украсување – еве колку ќе чини

Град Скопје склучи договор за новогодишно украсување на градот.

Договорот бил потпишан од поранешниот градоначалник Петре Шилегов со компанијата „Линк медиа плус“, која била единствената компанија која доставила понуда на јавниот повик кој беше објавен во септември.

 

Оваа фирма  била единствена која доставила понуда на јавниот повик кој беше објавен во септември.

„Украсување предвидува поставување централна новогодишна елка на Плоштадот Македонија и украсување на неколку други локации и улици. Украсувањето треба да е во духот на модерното време и живеење, со високи естетски, уметнички и ликовни ефекти, запазувајќи при тоа унифициран концепт на целиот простор. Новогодишното украсувањето треба да биде завршено до 20 ноември“, стои во договорот објавен на страната на Бирото за јавни набавки.

 

Лани главниот град беше украсен за Нова година, но немаше новогодишна прослава поради пандемијата на ковид-19. Од ВМРО-ДПМНЕ тогаш бараа Град Скопје и општините да се откажат од новогодишно украсување поради пандемијата на ковид-19 односно да не се трошат буџетски пари за новогодишни светилки и украси.