24sedum.net

24 седум вести портал

PЕK Битола повторно произведува струја

Утринава од РЕК Битола за Телма информираат дека по вчерашната прекин на производството на елетрична енергија, синоќа во три часот по полноќ Блок 1 бил синхронизиран со

електроенергетскиот систем, сега работи и произведува струја. Продолжуват активностите за ставање во функција и на блок 2 кој бил во ремонт, информираат утринава од РЕК Битола за Телма.

Вториот блок кој се ремонтираше според ЕСМ ќе почне со работа до крајот на неделата. По петочниот пожар, третиот блокј ќе биде вон уптреба најмалку еден месец. ТЕЦ Неготино чека мазут и може да почне со работа. За да го надополни дефицитот ЕСМ потроши 6 и пол милион за увоз на струја.

Извесно е дека денеска Владата на денешната седница ќе ја прифати препораката на Комисијата за прогласување на енергетска кризна состојба. Министерот за економија, Крешник Бектеши, нагласи дека препораката за прогласување на кризна состојба е со цел да се отвори можност за финансиска помош со буџетски средства во ЕСМ и МЕПСО и со тоа да може да се интервенира во увозот на струја.

РЕК Битола има залиха од 40 илјати тони јаглен што според министерот Бектеши е доволно за 8 дена работа на двата болка, но според познавачите само за 4 дена.

извор: telma.com.mk