24sedum.net

24 седум вести портал

Три причини поради кои постојано се вљубувате во погрешна личност

Изборот на партнер е најважен чекор во животот, а многумина при тој избор може да направат грешка. Психолозите велат дека една од клучните причини поради која секогаш завршуваме со погрешна личност е затоа што не се цениме доволно себеси.

Колку и да ви се чини дека новиот партнер е поинаков, подобар од претходниот, за кратко време испаѓа дека не сте напреднале од вообичаениот шаблон. Вашата нова љубов всушност ве потсетува на онаа претходната, има исти недостатоци за кои сте свесни дека не може да ги поднесете.

Тоа што најмногу влијае да не го „прочитаме“ добро новиот партнер е недостапноста на информации од неговото, односно нејзиното минато како што се на пример детството, првата љубов, првото раскинување и слично. Сето тоа во голема мерка влијае во какви емотивни личности подоцна се развиваме.

Caucasian couple arguing on sofa

Постојат неколку причини поради кои некои луѓе едноставно се вљубуваат во „погрешната“ личност за нив.

1. Не се цениме себеси
Ако повторно и повторно ви се случува некој да ве остави, да ве лаже и мами, да ви ветува празни зборови, лесно да го прекршува ветуваното, а вие не ставате точка на сето тоа причината е очигледна.

Едноставно, не се цените себеси доволно за да верувате дека заслужувате многу подобро. Наместо да го обвинувате другиот, прашајте се што може да направите за да го избегнете сето тоа.

2. Не сакате да анализирате
Една од причините поради којашто ќе ве изненади нечие лошо однесување е фактот дека всушност не сакате да размислите за сигналите и знаците коишто ви се пред очи. Кога првпат ќе забележите дека некој ве лаже, а не испитувате зошто така постапил му давате зелено светло да продолжи така и во иднина.

3. Не сакате никого да разочарате
За да водите сметка за себе, понекогаш е неопходно да ги разочарате другите. Кога не ви се допаѓа некоја постапка на партнерот, а не сакате да го повредите и да му укажете на грешката дозволувате незадоволството да се таложи и да штети по вашето здравје.