24sedum.net

24 седум вести портал

СЕНДВИЧАРА ДЕЛИ БЕСПЛАТНИ СЕНДВИЧИ ЗА СОЦИЈАЛНО ЗАГРОЗЕНИ ЛИЦА Не само што ги хранат оние што немаат, во „Урбан бургер“ ги слушаат и нивните маки

„Ова што го правиме не е за да се пишува и да се зборува за нас, туку за да се подигне свеста и кај другите луѓе кои можеби можат да им помогнат на посиромашните од нив. Ова е резултат на нашиот порив да им помогнеме на оние на кои најголемата желба им е парче леб и некој да ја сослуша нивната мака“, вели Васил Неделковски кој заедно со сопругата Благородна, веќе со години им помагаат на оние на кои гладот им е секојдневен придружник

Васил и Благородна Неделковски се благородни луѓе. Веќе 4 години го градат брендот „Урбан бургер бар“, па иако кога се зборува за нив би требало да се зборува за нивните сендвичи и останатото мени, ние многу повеќе внимание му посветуваме на хуманиот аспект од нивната работа.

Имено, тие веќе со години го практикуваат принципот да му помогнат на секој кој страда за леб, а некому за кој ќе проценат дека може, да му понудат можност и да си го заработи, но исто така се дел и од повеќе хуманитарни акции за делење на бесплатни оброци.

Васил работел 18 години во Армија, но како што е вообичаено во многу македонски приказни, добил отказ при смената на власта. Не обвинува никого за ова и, како што вели, си продолжил со животот во друга насока. Со сопругата го отвориле Урбан бургер бар, најпрвин на „Рузвелтова“, а од пред 7 месеци се на нова локација во Влае.

Со понудата за бесплатна храна за социјално загрозените категории луѓе почнале одамна и на старата локација со тоа што пред неколку години воочи Божиќ, Васил реши да ја стави понудата и на табла пред локалот за да можат да ја видат сите.

„Многу луѓе немаат пари за леб. Сум видел многу луѓе и сум слушнал многу приказни, па понекогаш со сопругата си велиме, можеби требаше психолози да станеме“, се шегува Васил и додава дека кога би ги собрал сите тие приказни во една книга, таа би била бестселер.