24sedum.net

24 седум вести портал

Пановски предлага до Нова година да се затворат ноќните клубови

Микробиологот Никола Пановски предупредува на можен бран од заболени и вели дека треба да се воведат нови рестриктивни мерки.

Тој предлага до Нова година да се затворат ноќните клубови.

Тој исто така, пред неколку дена, за весникот Вечер истакна дека колку повеќе имаме антитела, толку повеќе сме заштитени од инфекција со болеста. Според него со актуелните ва* цини не можеме да зборуваме за 100 отсто заштита, туку заштита од тешки форми на разболување. Тој посочува дека антителата ги користиме за да се види дали веднаш треба да се им*низираме, дали да се почека 6 месеци или една година, за да не се дава без потреба и пред време дозата.

Засега нема меѓународно призната количество на антитела што е потребна за да се заштитиш од болеста, како што нема ниту универзален тест што ги мери антителата. Јас користам тестови каде референтна вредност треба да биде околу 20 единици, што значи дека има доволна заштита, а кога ќе почнат да паѓаат под 20, особено под 10 треба да размислуваат за трета доза или за им*низација – вели д-р Пановски.

Но има случаи иако имаат над 20 антитела се заразуваат со болеста. Затоа вели д-р Пановски останува и понатаму и им*низираниот и