24sedum.net

24 седум вести портал

Инстаграм тестира нова опција – на некои нема да им се допадне

Шефот на Инстаграм Адам Мосери објави дека оваа компанија започнала со тестирање на нова функција оваа недела наречена „Направи пауза“.

Оваа опција ќе ги потсети корисниците да направат пауза од апликацијата по 10, 20 или 30 минути користење.

Компанијата претходно соопшти дека ги истражува потсетниците „Направи пауза“.

Мосери, на пример, го спомна претстојниот додаток кога ја коментираше одлуката на Инстаграм да го паузира развојот на верзијата на својата услуга за помлади корисници, Инстаграм за деца.

Тој ги наведе плановите на Инстаграм да вгради „потсетници“, како што е „Направи пауза“, како пример за тоа како Инстаграм се справува со прашањата поврзани со влијанието на неговиот производ врз менталното здравје на корисниците.

Добар пример е социјалната мрежа TikTok, која има опција за корисниците на потсетување да го контролираат, приспособат или исклучуваат времетраењето на апликацијата.

Станува збор за вметнување видео во содржината на корисникот, што сугерира дека е време за пауза, кога корисникот ќе скрола подолго време.

TikTok исто така користи инфлуенсери со милиони следбеници за да ги издаде овие предупредувања, што може да биде поефективно од едноставно известување.

Опцијата „Направи пауза“ на Инстаграм првично ќе има ограничен број корисници бидејќи е во фаза на тестирање, а кампањата треба да биде јавна во наредните месеци.