24sedum.net

24 седум вести портал

Изразот „Те сакам“ го подобрува здравјето и благосостојбата

Истражувањата говорат дека над 50 отсто од двојките кои се во врска од 2 до 5 години, си велат „Те сакам“ барем еднаш дневно. Сепак, по десеттата заедничка година, тој број се намалува на 33 отсто и помалку…

Но, психолозите велат дека луѓето не треба да се откажуваат од оваа навика, заради успешна и подолготрајна врска.

– Тие два збора – „Те сакам“ се како кислород и храна за врската. Ја одржуваат во живот. Со многу малку напор, добивате многу, вели психологот Лиса Аранго.

Според неа, тоа ја зголемува меѓусебната доверба и ја подобрува општата благосостојба во домот.

– Изразувањето љубов во кој било облик, е корисно за вашето здравје. Секогаш кога даваме и примаме љубов, нашите тела го лачат хормонот окситоцин којшто нѐ прави посреќни и ни помага во справувањето со стресот, смета психологот.

Подарувањето, давањето комплименти и предизвикувањето насмевки кај партнерот/-ката ќе Ве усреќи подеднакво како тоа Вам да Ви се случува.

Затоа, ако некого сакате, кажете им дека ги сакате. Така и Вие, а и тој/таа ќе бидете посреќни.