24sedum.net

24 седум вести портал

Прославата на Нова година на плоштадите би имало лош ефект Д-Р Тиодоровиќ за моменталната ситуација во соседна Србија – нема олабавување

Падот на бројките што го бележиме е природен тек кој секако оди циклично, имаш пораст на бројки, па намалување.

Што се однесува до пропусниците за Ковид, кога ќе се погледнат податоците за вакцинација, се забележува некаков ефект, но сега треба да се продолжи во таа насока само со уште поголема покриеност и секако, нема опуштање.

Што се однесува до четвртата доза, таа најверојатно ќе дојде на пролет, изјави за „Блиц“ епидемиологот проф.д-р Бранислав Тиодоровиќ, член на Кризниот штаб.

Почна да опаѓа бројот на новозаболени, што дефинитивно ни оди во прилог бидејќи сега е вистинско време да се зголеми опфатот со вакцинација и мирно да ги дочекаме Новата година и Божиќ. Бидејќи сме во зимски период, треба да ги почитуваме мерките, но и да се свртиме кон вакцинација за да го добиеме посакуваниот опфат од 80 проценти.

– Пропусниците за Ковид имаа влијание врз луѓето на возраст од 30 до 40 години, кога ќе ги погледнете податоците за вакцинација што ги покажуваат. Бидејќи тие се оние кои уживаат во ноќниот живот, а може да се каже дека имаше влијание и на вакцинацијата, само тоа треба да се продолжи, но со многу поголем опфат.

Понатаму, мора да бидеме свесни дека не смееме да се опуштиме, да ги интензивираме мерките, за да бидеме што помирни за Нова година и Божиќ. Апелирав прославите кои се големи, како и се друго, да се слават во кругот на семејството. Минатата година го направивме релативно добро и затоа немаше зголемување како што се стравуваше. Ако го направиме тоа сега, може да имаме помирен дочек, но нема сомнеж кога станува збор за некакви прослави на плоштадите. Ваквите манифестации, со масовноста на младите, само лошо би се одразиле, бидејќи тешко некој да го контролира отворениот премин во толку голема маса – вели професор Тиодоровиќ.

Како што понатаму посочува епидемиологот, целта со продолжување на овој есенски распуст за учениците била да се намалат контактите, но родителите кои ги однеле децата на мини одмор не направиле добар потег, бидејќи имало големи гужви во планините и бањите.