24sedum.net

24 седум вести портал

Од сите звуци во авионот, најмногу треба да ве плаши целосна тишина

Бучавата во авион не е нешто од кое треба да се плашите, особено ако земете предвид дека секоја промена е бучна на свој начин. Сепак, ако не слушате ништо, тоа е знак дека не паничите непотребно.

Ако одеднаш настане целосна тишина во авионот, тоа е причина за загриженост. Тоа може да значи дека и двата мотори на леталото откажале. Дури и тогаш не сте во безизлезна ситуација – дури и да не раотат моторите, авионот може да помине прилично голема оддалеченост без двата мотори. Авионот на компанијата Air Transat на летот 236 во 2001 година остана без двата мотори за време на лет и успеа принудно да слета на аеродром оддалечен 100 километри.

Силен удар и експлозија при слетувањето може да значи пукната гума на тркалата за слетување, што може да претставува сериозен проблем.

Звукот на мотор што станува сѐ погласен додека летате релативно блиску до тлото може да значи дека во моторот се вшмукала птица во лет.

Ударот од гром не е опасен за авионот, а патниците може да го забележат во вид на „блиц светло“ и слабо потресување на леталото.