24sedum.net

24 седум вести портал

ШТРАЈК ЗА ЦРНИОТ ПЕТОК ВО ЗГРАДАТА НА „АМАЗОН“ Газдата да ги качи платите и да ги плати даноците

Протести ги зафатија зградите на компанијата „Амазон“ во Велика Британија, САД и Европа, денес, на црниот петок. Овој ден за „Амазон“ е еден од најпрометните, а работниците бараат Џеф Безос да им ги качи платите, да си ги плати затаените даноци за кои се шпекулира дека ги одбегнал и да го намали испуштањето на јаглерод воздухот. „Амазон да плати“ е мотото на меѓународна коалиција, јавува Би-Би-Си.

Групата вели дека целела на 13 британски згради, вклучувајќи ја и најголемата зграда на „Амазон“ во Данфермлајн. Еве ги нивните барања:

– зголемување на платите на работниците во складиштето и додавање на платите за опасност и зголемување на времето за шпиц, запирање на „надзорот“ на работниците и строгите цели за продуктивност продолжување на боледувањето и подобрување на следењето и известувањето за ковид-19

ставање крај на работниот статус и на активностите за „разбивање на синдикатот“

плаќање даноци без користење дупки или даночни оази