24sedum.net

24 седум вести портал

Вилма Русковска: И сопственикот на Беса Транс возел еден од автобусите

Од Турција тргнале 4 автобуси. Во различен период ја минале границата со Бугарија бидејќи дел до патниците инсистирале да одат на шопинг.

Ова е причината зошто конвојот се раздвоил и патувал со задоцнување од 20-тина минути и немало кој да му пружи помош на несреќниот со реден број 3, автобус кој изгоре до пепел.

Деталите на обвинителите за кобното патување им ги открил сопственикот на „Беса Транс“ кој бил еден до возачите на вториот автобус, а со себе го водел и семејството во Турција.

Беким Хаџиу е распитан заедно со уште осуммина лица поврзани со фирмата и работењето на Беса Транс, документација која македонските истражители ја испорачаа на колегите од Бугарија.

Хаџиу негирал дека причините за пожарот се поврзани со возачите на автобусите и патниците во нив.

Бугарските истражители им наредија на експертите да ја анализираат трасата на автомагистралата Струма, а и по 6 дена се уште е затворена десната страна на патот.

Додека се прават хемиските и машинските анализи, позитивните вести за преживеаните, но повредени патници стасуваат и од болниците од Софија, но и од клниките во Скопје.

Во Бугарија, пак, денеска стаса и двајцата експерти од институтот за судска медицина кои веќе се дел од операцијата за ДНА идентификација на настраданите откако заврши обдукцијата минатата недела, а се очекува до крајот на оваа седмица, телата да бидат предадени на роднините.


Додека Бугарија трага по причините за несреќата, јавното обвинителство во земјава најави обемна истрага околу малверзациите и пропустите со работењето на „Беса Транс“ која е пломбирана и остана без лиценца, а првично се докажа дека 135 пати кобниот автобус ги минувал границите без извод од лиценца.