24sedum.net

24 седум вести портал

Што кога ќе се разбудите пред алармот?

Многу луѓе се згрозени од звукот на будилникот, кој сигнализира почеток на напорниот работен ден.

Будењето неколку минути или дури часови пред алармот не е нова појава, но може да предизвика неверојатна непријатност кај луѓето.

Според американските центри за контрола и превенција на болести, повеќе од една третина од Американците спијат помалку од седум часа, додека студиите ширум светот покажуваат дека 10 до 30 отсто од населението се бори со несоница.

Оние кои доживуваат несоница може да имаат комбинација од „ноќни будења“ и она што е категоризирано како „рано утринско будење“. Студијата открива дека некои луѓе може да доживеат рано будење без други симптоми.

„Спиењето е артефакт на нашиот буден живот“, рече специјалистот за спиење Ребека Робинс, инструктор на Катедрата за медицина на спиење на Медицинскиот факултет Харвард.

„Ако доживувате потешкотии, траума или нешто вознемирувачко се случува… овие настани имаат големо влијание врз вашиот сон“.

Постојаното будење пред да се огласи алармот е поврзано со огромна фрустрација затоа што не можете да заспиете.

Што можете да направите?
Не гледајте во вашиот часовник или телефон

Ако одеднаш се разбудите во раните утрински часови, одолејте на нагонот да погледнете во часовникот. Знаејќи дека е 3 часот наутро кога ќе го поставите алармот на 7 може да предизвика зголемен стрес поради часовите на спиење што ќе ги изгубите.

„Вознемиреноста и фрустрацијата се зголемуваат… Гледањето на часовникот станува вообичаено, а овој заеднички одговор на фрустрација и анксиозност, исто така, предизвикува одговор на стресот во телото“, рече специјалистот за спиење Венди Троксел, научник за однесување во Rand Corp.

Станете од кревет

Експертите велат дека треба да станете од кревет. Да, дури и во 3 часот наутро.

„Оставете ја идејата да се вратите на спиење“, рече Троксел. „Кога го правите тоа, поголема е веројатноста дека сонот ќе се врати“.

Забележете што функционира, а што не

Д-р Рајкумар Дасгупта, вонреден професор по клиничка медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот Кек на Универзитетот во Јужна Калифорнија во Лос Анџелес, препорачува да се следи не само времето кога легнувате и се будите одредени ноќи, туку и техниките за смирување и рутините за јадење и вежбање кои ви помогнале да заспиете тој ден.

„Совршениот сон е како составување загатка и ви требаат сите вистински парчиња“, рече Дасгупта. „На луѓето кои патат од несоница им недостасува еден од клучните делови на хигиената на спиењето“, пишува CNN.