24sedum.net

24 седум вести портал

4 дена работа, иста плата: Шефот ги воодушеви работниците во една компанија

Холанѓанецот Јан де Јонг, кој живее и работи во Хрватска, од септември воведува четиридневна работна недела за своите вработени во Webpower Adria, а на вработените ќе им биде исплатена иста плата.

„Ова значи дека Webpower Adria им даде зголемување на своите вработени за 20 проценти. И тоа не во пари, туку во слободно време. Воведуваме четиридневна работна недела – за иста плата!

Дополнително, одлуката дали моите колеги ќе работат од дома или од канцеларија е на нив“, напиша Јан Де Јонг на својот профил на Линкдин.

Работите во смени? Прочитајте кои последици може да ги добиете од работата во смени..

На прашањето како дошол до идејата, тој објаснил дека е охрабрен да го стори тоа од компании ширум светот кои воведоа четиридневна работна недела и резултатите кои покажаа дека стресот кај вработените е намален и нивната продуктивност се зголемува.

„Во земји како Исланд, се спроведоа неколку експерименти во последните години, тестирајќи четиридневна работна недела, и според овие резултати, работењето четири дена во неделата би го намалило стресот и ќе ја зголеми продуктивноста кај вработените. Исто така, во Холандија, многу е вообичаено да се работи помалку од пет дена и луѓето го сакаат тоа“, изјави Де Јонг.

Истражувањата покажаа дека не е можно само да се работи пократко во модерното време, туку дека се можни и позитивни промени. Работниците пријавиле дека се помалку под стрес и дека не се изложени на ризик од „исцрпеност на работа“. Тие, исто така, рекоа дека нивното здравје и приватниот живот се подобриле. Исто така, изјавија дека имаат повеќе време да поминат со своето семејство, да имаат хоби и да завршат домашни работи.

„Доколку можеме да ја работиме нашата работа од било каде, тогаш кои сме ние да кажеме дека треба да работиме од канцеларија? Цврсто верувам во силните зборови на сер Ричард Бренсон: „Ако се грижите за вашите работници, тие ќе се грижат за вашите клиенти“, вели Де Јонг.

Тој изјави дека следна задача на вработените е да се договорат меѓу себе кој ќе го земе за слободен ден, бидејќи „шоуто“ мора да продолжи, и дека ќе останат достапни за клиентите пет дена во неделата.

На прашањето како реагирале неговите вработени кога им ја кажал веста, тој рекол дека биле „воодушевени“.

„Нашиот тим беше воодушевен кога слушна дека започнуваме четиридневна работна недела во септември. Толку се смееја од среќа, а некои дури и плачеа од среќа“.

„Верувам дека откако ќе покажеме дека работењето четири дена во неделата ги прави вработените среќни, дека се под помал стрес, и дека се попродуктивни, се повеќе компании ќе го следат тој пример“, заклучи Де Јонг.