24sedum.net

24 седум вести портал

Анкета на Рејтинг: Весkовски води со 10 отсто пред Зафировски, Jaкимовски на 4 место

Анкета на Рејтинг: Весковски води со 10 отсто пред Зафировски

На трето место е кандидатот на Левица Ристовски, додека, според теренската анкета врз 700 испитаници, поранешниот градоначалник Јакимoвски е на четврто место.

Кандидатот за градоначалник на Карпош од редовите на СДСМ, Душко Весковски, има 10 проценти повисок рејтинг пред противкандидатот од ВМРО-ДПМНЕ Оливер Зафировски, покажува теренската анкета спроведена од агенцијата „Рејтинг“ врз 700 испитаници.

Според оваа анкета, 35,7 отсто од испитаниците во Карпош се изјасниле дека го поддржуваат Весковски, 25,4 од испитаниците го поддржуваат Зафировски, додека на трето место е кандидатот на Левица Дарко Ристовски со 8,6 проценти.

Што се однесува до поранешниот градоначалник на Карпош Стевчо Јакимовски, кој влезе во трка и на овие избори како кандидат на неговата партија ГРОМ, има поддршка од 8,4 проценти, а 1,9 отсто од анкетираните се изјасниле во корист на кандидатот на коалицијата на ЛДП и ДОМ Христа Најденов.

Инаку, 8,6 отсто од испитаниците рекле дека се уште не одлучиле за кого да гласаат, 6,7 отсто рекле дека нема да гласаат за ниту еден кандидат и 4,7 отсто рекле дека одбиваат да одговорат на прашањето.

Што се однесува до советничките листи, 35,3 отсто од анкетираните граѓани се изјасниле позитивно за советничката листа на коалицијата на СДСМ, наспроти 24,9 отсто кои дале доверба на советничката листа предложена од коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ.