24sedum.net

24 седум вести портал

ЕВРОПА НИ СЕ ЧУДИ: Мнозинство Македонци веруваат во теории на заговор

„Еуроњуз“ посвети прилог за тоа колку од Македонците веруваат во неосновани теории за корона вирусот.

Европската телевизиска мрежа „Еуроњуз“ денеска објави прилог посветен на тоа колку од граѓаните на Македонија веруваат во неосновани теории поврзани со корона вирусот, односно теории на заговор.

Во прилогот се објаснува дека најновото истражување покажало дека речиси две третини од граѓаните во Северна Македонија веруваат дека корона вирусот е создаден за да ги контролира луѓето.

Околу 65 отсто од испитаниците рекле дека ја поддржуваат неоснованата теорија дека СОВИД-19 е вештачки создаден во лабораторија, според анкетата.
Во меѓувреме, голем дел од граѓаните во Северна Македонија веруваа и во други неосновани теории поврзани со пандемијата.

Околу 46 отсто од анкетираните рекле дека вирусот се прска во воздухот со помош на авиони.
А, 44% мислат дека нивното Министерство за здравство го надувало бројот на жртви од СОВИД-19 затоа што добиваат пари, се вели во прилогот.

ИЗВОР: www.euronews.com