24sedum.net

24 седум вести портал

Гугл го прави својот прв паметен часовник кој би можел да се појави на пазарот следната година

Гугл работи на својот паметен часовник, кој планира да го лансира следната година, во обид да обезбеди подобар пласман на пазарот на технологија за носење, се вели во новиот извештај на Business Insider.

До денес, Гугл произведува софтвер за паметни часовници, но технолошкиот гигант никогаш немал своја линија на часовници. Паметен часовник со брендот Гугл би значело дека Гугл ќе го држи чекорот со Епл, чиј часовник покажа голем успех и речиси ја презеде контролата на пазарот на паметни часовници.

За разлика од Еплс Часовникот, паметниот часовник на Гугл е кружен и нема рамка. Како и уредот на Епл, тој ќе снима индикатори за здравје и фитнес.

Новиот паметен часовник ќе ја игра приближно истата улога како телефоните Пиксел за Андроид: пример и за потрошувачите и за хардверските партнери за тоа што софтверот на Гугл навистина е способен кога ќе го добие вистинскиот хардвер. Се очекува уредот да чини повеќе од Фитбит и ќе се натпреварува подиректно со Епл часовникот, според извор кој зборуваше за The Verge.

Според Business Insider, работата на Рохан е дополнително забрзана оваа година. Гугл им дозволи на вработените надвор од тимот на паметни часовници да го тестираат уредот и да даваат повратни информации, а последното такво тестирање се случи минатиот месец.

Гугл има големи планови за својот бизнис со технологија за носење. Технолошкиот гигант го заврши купувањето на Фитбит од 2,1 милијарди долари во јануари оваа година, а според Фитбит, се планира да се направат уреди кои ќе го користат оперативниот систем на Гугл. Сепак, според сегашните информации, Гугл нема намера да го брендира часовникот Рохан како Фитбит уред, она што е веројатно е дека часовникот ќе биде дел од брендот Пиксел.