24sedum.net

24 седум вести портал

Јовески: На меcтото на несpеќата видов туби кои не беа изгоpени

Македонските власти земаат биолошки материјал од роднините за ДНК анализи. Тезата за тубите, дека се причина за несреќата, е шпекулација, бугарските обвинители работат на истрагата, изјави за БТВ државниот обвинител Лубомир Јовески, кој сепак појаснува дека при увидот на опожарениот автобус на автопатот Струма, видел пластични туби кои не изгореле.

-Тезата за тубите во овој момент е шпекулација и не може да се потврди во овој момент дека тие се причина за незгодата. Веројатно работите ќе станат појасни откако обвинителите ќе ги добијат вештачењата. Уште еднаш истакнувам дека ова со тубите е повеќе шпекулација. На лице место кога отидов на местото на несреќите, јас ги забележав тубите кои не беа изгорени, изјави Јовески за БТВ.

Јовески објасни дека во моментов се зема биолошки материјал од роднините на загинатите во С Македонија за да се направат ДНК тестови и да се идентификуваат телата. Тој рече дека македонското обвинителство ќе се активира дури откако случајот ќе биде истражен од бугарските обвинители, бидејќи тие нема да најдат ништо паралелно.

Во моментов македонското и бугарското обвинителство добро соработуваат, додаде Јовески. Засега не е познато дали причината за несреќата е човечка грешка или дефект на автобусот.
Министерството за внатрешни работи во текот на вчерашниот ден продолжи со засилените акциски контроли во областа на сообраќајот.

На територијата на град Скопје изречени се вкупно 161 мерка, меѓу кои за возење повеќе од дозволената брзина 44, 20 за возење без возачка дозвола, 10 санкции за вградени неатестирани фолии, осум за нерегистрирани возила, четири за користење на мобилен телефон.

Тој кажа дека автобусот бил речиси нов, само три години, а во октомври поминал на технички преглед во Северна Македонија.