24sedum.net

24 седум вести портал

Ќе реагира ли ВМРО? Арсовска со одговор до Стевче – реагирајте кај претходникот Стефан Богоев

Градоначалникот на Карпош наместо вината да ја бара во неговиот претходник, се обидува да изврши медиумски и институционален притисок врз градот, за позитивно мислење на одреден урбанистички план – стои во соопштението од Градот.

Градот Скопје не учествувал во постапката за поништување на претходниот урбанистички план во општина Карпош, за да преземе било каква одговорност за било каква штета настаната поради суспензија на претходен урбанистички план, ниту учествувал во постапката за продажба на земјиштето, се вели во реакцијата на Град Скопје по вчерашниот повик на новиот градоначалник на Карпош, Стевчо Јакимовски дека 45 дена не може да стапи во контакт со Данела Арсовска.

– Градоначалникот на Карпош наместо вината да ја бара во неговиот претходник, се обидува да изврши медиумски и институционален притисок врз градот, за позитивно мислење на одреден урбанистички план – стои во соопштението од Градот.

Оттаму додаваат дека Градот Скопје е исклучиво надлежен за носење на Генерален урбанистички план, а во постапките за Детален урбанистички план единствено дава мислење по однос на истиот, покрај останатите институции како што се Министерството за транспорт и врски, Агенцијата за катастар на недвижности и други, а најважно, конечен носител на било кој ДУП е Советот на општина Карпош.

– Како Град Скопје, ги имаме предвид барањата и потребите на жителите на Скопје и во ниту еден случај нема да дозволиме да се постапи спротивно на интересите на скопјани – се вели во соопштението.