24sedum.net

24 седум вести портал

Колку БИТКОИНИ има И КОГА ЌЕ БИДЕ ИСКОПАН ПОСЛЕДНИОТ?

Tрагачите на криптовалути досега имаат „минирано“ 90 отсто од достапните биткоини или 18,89 милиони од можни 21 милион.

Првиот биткоин е „ископан“ во јануари 2009 година, а експертите проценуваат дека последниот ќе биде ископиран во 2140 година.

Цената на биткоинот драстично се промени во последните 12 години. Првично, еден биткоин вредеше 0,1 долари. Во декември 2012 година, кога беа „ископани 50 отсто од достапните биткоини“, неговата цена беше 7,5 долари.

Последната цена што ја достигна беше 48.746 долари, што е пад за 28 отсто во однос на највисоката вредност, 69.000 долари, која беше постигната на почетокот на годинава.

Процесот на создавање биткоин, познат како рударство или „минирање“, се изведува со помош на софистицирана компјутерска опрема која решава милиони исклучително сложени задачи, а како „награда“ добива биткоин.

За секој блок што ќе успеат да го ископаат, пребарувачите моментално добиваат 6,25 биткоини, а се проценува дека тоа ќе се намали на 3,125 во следните две години.

Сепак, не се очекува сите 21 милион биткоини да бидат достапни на слободниот пазар. Околу 3,7 милиони биткоини „исчезнаа“ поради различни причини, вклучително и губење на приватни податоци од паричници со криптовалути или смрт на сопственикот.

Наводно, милион биткоини поседува мистериозниот креатор на оваа криптовалута, познат под псевдонимот Сатоши Накамото.