24sedum.net

24 седум вести портал

КОЛКУ ЧИНИ ДЕНЕСКА ДА СЕ БОЈАДИСААТ 100 М2: Зошто е ПРЕТЕШКО ДА СЕ НАЈДЕ ДОБАР МОЛЕР?

Еден од проблемите на молерот е што како рокенролот „сите го свират“, поради што денес е тешко да се најде вистински мајстор.

Закажувањата три месеци однапред во претходните години најмногу се однесуваа на давање здравствени услуги, а во последно време е потребно толку време да се најде добар молер. Ги има толку малку на пазарот што е тешко да ги добиете на телефон, а камоли да ги вработите.

Зошто е тоа така и кои се проблемите и предрасудите со кои секојдневно се соочуваат сликарите, во интервју за веб-страницата Poslovi.infostud зборуваат двајца кои со децении се занимаваат со оваа работа.

Стева Петровиќ нагласува дека луѓето речиси и не се свесни колку е напорна и тежок занаетот што го практикува. Тој исто така тврди дека е голема заблуда дека секој може „две раце да помине преку ѕидот“.

Но, како што вели Дејвид, еден од проблемите на молерот е тоа што, како рокенролот, „сите го свират“, поради што денес е тешко да се најде вистински мајстор.

„Еднаш пред деценија и пол, и повеќе од тоа, седев дома, ми се јави еден човек и отидов да варосувам. Денеска ги закажувам како да правам магнетна резонанца, три месеци однапред. Затоа што едноставно, на пазарот има толку малку квалитетни молери што обемот на работа е огромен.

Затоа се вклопуваме, земаме двајца клиенти кои се во близина, па додека се суши она што го правевме на едниот, одиме кај другиот и обратно. Мораме. Еве, само погледнете ги банерите.

Се повеќе има понуди за заминување во странство, каде платите се 3-4 пати повисоки од овде“, посочува Давид. Соговорниците на веб-страницата Послови.Инфостуд посочуваат дека просечната цена за бојадисување на стан од 100 квадрати е околу 500 евра.