24sedum.net

24 седум вести портал

НАCА: „Потенцијално опаcен“ астеpоид во сабота влегува во Земјината орбита

Огромен „потенцијално опасен“ астероид, поголем од Ајфеловата кула, ќе влезе во орбитата на Земјата на 11 декември, објави американската вселенска агенција НАСА.

Астероидот во облик на јајце наречен „4660 Nereus“, долг 330 метри, ќе влезе во орбитата на Земјата со брзина од 23.700 километри на час.

Се очекува астероидот да помине на одредено растојание од Земјата, но сепак ќе биде поблиску отколку што биле некои астероиди во последните 20 години.

Нереус, именуван по старогрчкиот бог на морето, најстариот син на персонификацијата на Земјата, божицата Гаја, ќе биде оддалечен околу 3,86 милиони километри, што е околу 10 пати повеќе од растојанието помеѓу Земјата и Месечината, пишува порталот “Наука во живо“.

Иако звучи како многу голема оддалеченост, тоа е по космички стандарди, на чекор од нашата планета.

НАСА го опишува секој вселенски објект на оддалеченост од 193 милиони километри од Земјата како „објект блиску до Земјата“ и секој објект што брзо се движи во опсег од седум и пол милиони километри како „потенцијално опасен“.

Астрономите внимателно го следат таквиот обележан објект, барајќи какво било отстапување од предвидената орбита, што би можело да ги доведе до текот на орбитата на Земјата и можен судир.

Според предвидувањата на НАСА, Нереус следно ќе се приближи до Земјата на 2 март 2031 година, потоа во ноември 2050 година и 14 февруари 2060 година, кога би можел да се приближи на речиси 1,2 милиони километри.