24sedum.net

24 седум вести портал

Ова е само мој проблем и можам да престанам кога сакам: Пет заблуди за АЛКОХОЛИЗМОТ во кои многумина веруваат

Тоа се погрешни претпоставки кои можат да имаат катастрофални последици.

Првиот чекор кон решавање на проблемот е да признаете дека го имате.

Ако од време на време не испиете чашка пијачка, нема да го загрозите вашето здравје.
Но, кога алкохолот ќе стане дел од вашата секојдневна рутина и ќе почне да влијае на вас, и на животите на луѓето околу вас, јасно е дека имате огромен проблем.

За ова придонесуваат и бројни заблуди за алкохолот и алкохолизмот .

1. Алкохолот е само лоша навика
Алкохолизмот не е последица на дефект или лош карактер, како што обично се мисли, туку е сериозна болест која треба навреме да се препознае и да се лекува. Самиот алкохол е токсичен за организмот и го зголемува ризикот од рак, срцеви заболувања, хипертензија, депресија, цироза на црниот дроб.

2. Добар е за циркулација
За време на студените денови, луѓето често консумираат алкохол за да се загреат. Оправдувањето за тоа го наоѓаат во тоа што организмот се загрева веднаш по првиот пијалок. Вистина е дека алкохолот предизвикува проширување на крвните садови, што го зголемува губењето на телесната температура. Природната реакција на студот е стеснување на крвните садови за да се намали „контактот“ на внатрешноста на организмот со надворешната површина (кожата). Затоа размислете двапати пред следниот пат спасот од студот да го барате во варено вино или ракија.

3. Го подобрува расположението
Луѓето кои имаат проблем или се под стрес често бараат утеха во пиењето. Всушност, алкохолот е поттик за депресија – околу 200.000 случаи на депресија годишно, во Европа, се предизвикани од алкохол. Алкохолот директно влијае на зголемување на биолошкиот стрес во организмот, нагласуваат експертите.

При конзумирање се зголемува нивото на адреналин во организмот, што навидум може да предизвика чувство на опуштеност, но се зголемува нивото на стрес и напнатост.

4. Пиењето е само мој проблем
Се проценува дека интоксикацијата на човекот влијае и на луѓето околу него. Човек кој има проблем со интоксикација ги запоставува секојдневните обврски, ја губи продуктивноста на работа, не ги исполнува или запоставува брачните, семејните и другите обврски.

5. Можам да престанам кога сакам
Голем број луѓе можат да престанат кога ќе одлучат да го сторат тоа, но раскинувањето трае во просек до шест месеци. После тоа, пијанството повторно станува секојдневие. Нема врска со слаб карактер, бидејќи зависноста од алкохол ја презема контролата врз пиењето и самиот човек, па зависникот не е свесен кога ја преминал границата.

Затоа, семејствата и општеството не треба да ги осудуваат зависниците кога тие не истраат во намерата да престанат да пијат – тоа е сложен и долг процес, кој треба да биде проследен со стручен надзор.