24sedum.net

24 седум вести портал

Ова се министерските и директорски места што ќе ги добие Алтернатива?!

Централното претседателство на партијата Алтернатива, која во Собранието има 4 пратенички места, откако вчера одлучи да се приклучи на парламентарното мнозинство,НЕОФИЦИЈАЛНО договорено е да добие 47 високи позиции во валдините институции.

Според извори на Алсат ова е местата каде ќе раководат членови на Алтернатива.

 

Со новата распределба на функции, Алтернатива добива повеќе позиции од партиите на Горан Милевски, Павле Трајанов, Енес Ибрахим, Љубчо Георгиевски и Маја Морачанин заедно.

Функции што треба да ги добие Алтернатива во новата влада.

1. Министерство за здравство 2. Министерство за информатикa 3. Заменик претседател на Собранието 4. Министер за дијаспора 5. Заменик министер за култура 6. Заменик министер за земјоделство 7. Заменик министер за земјоделство или транспорт за финансии 8. Мепсо 9. Железнички транспорт

10. Управа за болница Тетово 11. Национален граничен координатор 12. Пензиски фонд 13. Регистри 14. Заменик директор во Испитен центар 15. Инспекторат за локална самоуправа 16. Социјален центар Скопје 17. Заменик директор во Сл. весник 18. Директир затвор Идризово 19. Агенција за странски инвестиции 20. Агенција за претприемништво 21. Природно-математички музеј 22 Институт за културно наследство 23. Инспекторат за стандардизација 24. Театар Гостивар 25. Тетовска библиотека 26. Агенција за млади и спорт 27. Зам. дир за индустр.сопственост
28. Помошник министер во МВР 29. Раководител на сектор МВР

30. Раководител на сектор во Царина Охрид 32. Началник емјодел во Долнени
33. Агенција за вработување Струга 34. Кино Струга 35. Сектор МВР, Тетово 36. Директор на Клиника Скопје 37. Управен одбор, членови
38. Надзорен одбор, член 39. Директор на Испитен центар 40. Управен совет на МК Патишта
41. Надзорен совет на МК Патишта

42. Управен одбор во железничка инфраструктура 43. Управен одбор на аеродром 44. Управен одбор во Пошта
45. Надзорен одбор во Пошта 46. ​​Управен совет во агенц. за пасишта 47. Директор архив Струга

Извор: ALSAT.MK