24sedum.net

24 седум вести портал

OVAKO JE TITO ZAPROSIO JOVANKU BROZ! Bila je 32 godine MLAĐA, ali je NJIHOVA LJUBAV nadjačala sve: Broz je bio pun energije!

Jovanka Broz preminula je u nedelju, 20. oktobra u Beogradu u 89. godini, a njen život je obeležila ljubav sa Josipom Brozom Titom.

Pokojna prva dama Jugoslavije ispričala je jednom prilikom kako ju je maršal pitao da postane njegova supruga.

 

Jovanka Broz

Naime, oni su prvo imali striktono poslovni odnos, ali su se između njih brzo rodila ljubav, te se par u tajnosti venčao u aprilu 1953. godine, kada je ona imala 28 godina, a on 60.

Tito je Jovanku zaprosio na prelep način. On je istakao da je njegov život bio pun problema, ali da se nada da će uz nju pronaći mir.

 

– Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću – reči su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.

Dr Aleksandar Matunović, nekadašnji lični lekar pokojnog predsednika Jugoslavije, u svojoj knjizi „Jovanka Broz, Titova suvladarka“ zapisao je njenu ispovest o tome kako se osetila nakon što ju je Broz zaprosio.

 

Leka Ranković, Aleksandar Leka Ranković, Jovanka Broz, Tito, Josip Broz, Josip Broz Tito

 

– Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa, ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima! Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla je Jovanka.

 

Iako su kada ju je zaprosio bili zajedno već pet godina, ona je bila iznenađena. Više od tri decenije razlike u godinama najpre joj je smetalo, ali se kasnije s njom pomirila, priznala je.

– Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osetila. Tito je bio pun energije, vitalan – iskrena je bila Jovanka.

(Kurir.rs)